Maalämpö rivitaloon

Maalämpö rivitaloon

Maalämpö on järkevä ratkaisu myös rivitaloon. Se on usein kaikista energiatehokkain ja ympäristöystävällisin vaihtoehto lämmitysjärjestelmäksi. Poraamme maalämpökaivoja rivitaloyhtiöihin koko Suomessa. Eniten olemme kuitenkin tehneet porauksia Pirkanmaalla ja PK-seudulla. Talon sisällä olevan laitteiston asennuksineen saatte kumppanimme tai valitsemanne LVI-urakoitsijan kautta. Me keskitymme siis maalämpökaivojen poraamiseen. Projektit tehdään tiiviissä yhteistyössä LVI-urakoitsijoiden kanssa ja niin syntyy myös paras lopputulos.

Suomalainen rivitalo hahmotelma

Maalämmön hyödyt rivitalossa

Maalämpöjärjestelmän käyttö rivitalossa tarjoaa useita merkittäviä etuja. Tässä joitakin maalämpölaitteiston hyötyjä:

Energiatehokkuus

Maalämpöjärjestelmä on erittäin energiatehokas lämmitysmuoto. Se hyödyntää maaperässä varastoitunutta lämpöenergiaa ja muuntaa sen lämmöksi talon lämmitys- ja käyttövedentarpeisiin. Maalämpöjärjestelmä voi säästää merkittävästi energiakustannuksia verrattuna perinteisiin lämmitysjärjestelmiin, mikä on erityisen tärkeää rivitaloissa, joissa lämmitystarve on suuri.

Ympäristöystävällisyys

Maalämpö on uusiutuva energialähde, joka vähentää merkittävästi rivitalon hiilijalanjälkeä. Maalämpöjärjestelmän avulla voidaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, joka puolestaan johtaa pienempiin hiilidioksidipäästöihin ja ympäristövaikutuksiin.

Taloudelliset säästöt

Maalämpöjärjestelmä voi tuoda huomattavia taloudellisia säästöjä rivitalolle pitkällä aikavälillä. Vaikka asennuskustannukset saattavat olla korkeammat kuin perinteisissä lämmitysjärjestelmissä, maalämpöjärjestelmän alhaisemmat käyttökustannukset ja energiatehokkuus kompensoivat nämä kustannukset ajan myötä. Energianhinnan nousun myötä maalämpö tarjoaa vakaan ja ennustettavan lämmityskustannuksen, joka voi auttaa taloyhtiötä suunnittelemaan talouttaan paremmin.

Jäähdytysmahdollisuus

Maalämpöjärjestelmän avulla voi myös jäähdyttää rivitaloa kesäisin. Maalämpöpumppuun voidaan kytkeä jäähdytyskonvektori, jonka avulla voidaan siirtää lämpöä pois rakennuksesta. Tämä tuo lisämukavuutta asukkaille ja vähentää tarvetta erillisille jäähdytysjärjestelmille, kuten ilmalämpöpumpuille.

Pitkäikäisyys ja huoltovapaus

Maalämpöjärjestelmät ovat yleensä pitkäikäisiä ja vaativat vähän huoltoa. Kun järjestelmä on asennettu ja toimii, sen odotetaan kestävän useita vuosikymmeniä. Huoltotarve on vähäinen, mikä tekee maalämpöjärjestelmästä käyttäjäystävällisen ja vaivattoman valinnan rivitaloihin.

Asunnon arvo nousee

Maalämpö on saavuttanut ansaitusti hyvän maineen kustannustehokkaana energianlähteenä ja se nostaa lähes aina asunnon arvoa. Maalämmön omaavat asunnot menevät yleensä myös nopeammin kaupaksi.

Maalämpölaitteiston hyödyt rivitalossa kattavat energiatehokkuuden, ympäristöystävällisyyden, taloudelliset säästöt, jäähdytysmahdollisuudet sekä pitkäikäisyyden ja huoltovapauden. Alkupanos saattaa olla iso, mutta pitkällä aikavälillä sijoitus maksaa itsensä takaisin. Silti sijoitus on yleensä järkevä. Valitsemalla maalämmön lämmitysmuodoksi voitte luoda kestävän, taloudellisesti edullisen ja mukavan asumisympäristön rivitaloonne.

Maalämmön hinta

Maalämpöprojektien kustannukset vaihtelevat todella paljon sen mukaan millainen lämmitysratkaisu taloyhtiössä on tällä hetkellä, kuinka isosta taloyhtiöstä on kyse, millainen maa-alue on kyseessä, miten talot on rakennettu, mitä laitteistolta toivotaan, jne. Kustannukset vaihtelevat 35000 euron ja jopa yli 500.000 euron välillä. Jokainen kohde on omanlaisensa ja helpoiten saatkin kustannusarvion kertomalla meille tarpeistanne. Teemme teille mielellämme tarjouksen yhdessä LVI-kumppanimme kanssa.

Maalämpö poraustyömaa

Projektin kulku

Alla tietoa siitä miten maalämpökaivon poraamisen prosessi etenee rivitalokohteen osalta ja mitä prosessi pitää sisällään. Jokaisen kohdan alla kerrotaan kuka hoitaa työvaiheen. Saatte tarvittaessa kauttamme yhteistyökumppanit kaikkiin työvaiheisiin. Tarkempi kuvaus maalämpökaivon porausprosessista löytyy täältä.

 1. Alkukartoitus ja suunnittelu

Ensimmäinen vaihe on tehdä perusteellinen alkukartoitus ja suunnitelma. Käytte LVI-urakoitsijan kanssa läpi nykyisen lämmitysjärjestelmän hyvät ja huonot puolet ja energiankulutuksen, jotta maalämpöratkaisun soveltuvuutta taloyhtiöönne voidaan arvioida. Tässä vaiheessa myös me astumme mukaan kuvioihin ja arvioimme osaltamme kohteen soveltuvuutta maalämpökaivon tai -kaivojen poraamiseen. Kun hankinnasta on päätetty, laatii LVI-urakoitsija kanssamme suunnitelman, joka sisältää mm. maalämpökaivon sijoittelun, porausmenetelmän ja järjestelmän mitoitukset.

Isommissa kohteissa voimme toteuttaa lisäpalveluna TRT-mittauksen, joka on terminen vastetesti kyseiselle kallioperälle. Tällaiset työmaakohteet ovat yleensä yli kymmenen energiakaivon kohteita. TRT-mittauksella saadaan mitattua kallioperän lämmönjohtavuus, häiriintymätön kallion lämpötila sekä maalämpökaivon vastus. Lue lisää TRT-mittauksesta.

Kuka tekee: LVI-yritys ja Juwaco

2. Lupa- ja sopimusasiat

Kun suunnitelma on valmis, auttaa LVI-urakoitsija -kumppanimme tarvittavien lupien ja sopimusten hankkimisessa, jotta kaikki viranomaisvaatimukset ja ympäristömääräykset täyttyvät.

Kuka tekee: LVI-urakoitsija

3. Maalämpökaivon poraaminen

Porausvaiheessa ammattitaitoinen tiimimme ryhtyy poraamaan maalämpökaivoja taloyhtiönne alueelle suunnitelman mukaisesti. Porausmenetelmä riippuu ympäristöolosuhteista ja taloyhtiön tarpeista. Käytämme joko pysty- tai vinoporausta. Valitsemme menetelmän, joka takaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja energiatehokkuuden tontin alueelta. Vinoporausta käytetään esimerkiksi silloin kun halutaan porata syvälle rivitalon alle. Kaikki poraustavat ovat täysin turvallisia asukkaille ja taloille. Käytämme poraamiseen nykyaikaista ja tehokasta porauskalustoa, joilla päästään ympäristöystävällisemmin ja paremmin poraustavoitteeseen.

Poraaminen ei yleensä haittaa talon asukkaita ja noudatamme tietenkin myös alueen melumääräyksiä. Aivan laitteen vieressä ääni on kovimmillaan. Työskentelyajat sovitaan urakkaneuvottelussa. Yhden kaivon poraaminen kestää keskimäärin yhden työpäivän. Rivitaloyhtiöihin saatetaan porata parhaimmillaan jopa kymmeniä kaivoja, mutta normaalisti kaivoja porataan 3-15 kpl.

Voit lukea lisää maalämpökaivon poraamisesta täältä.

Kuka tekee: Juwaco

4. Maalämpöjärjestelmän asennus

Kun maalämpökaivot ovat valmiit, yhdistämme yhdessä LVI-urakoitsijan kanssa maalämpöjärjestelmän taloyhtiönne lämmitysjärjestelmään. Tämä sisältää lämpöpumpun, putkistot, lämmönvaihtimen ja tarvittavat säätölaitteet. Huolehdimme siitä, että kaikki asennukset tehdään ammattitaidolla ja ne vastaavat tarpeitanne.

Energiakenttäjärjestelmä: Juwaco
Maalämpöpumpun/pumppujen asennus: LVI-urakoitsija

5. Testaus ja käyttöönotto

Kun maalämpöjärjestelmä on asennettu, testaamme ja tarkistamme sen toimivuuden yhdessä LVI-urakoitsijan kanssa. Teemme tämän varmistaaksemme, että järjestelmä toimii optimaalisesti. LVI-urakoitsija pitää määrätyille taloyhtiön edustajille myös perustason käyttökoulutuksen, jotta he pystyvät tarvittaessa tekemään pieniä toimenpiteitä. Laitteiden käyttö on kuitenkin hyvä jättää pääasiallisesti LVI-urakoitsijan haltuun. Laitteisto ei kuitenkaan vaadi juurikaan ylläpitoa vaan se toimii itsekseen.

Järjestelmän täyttö ja paineistus: Juwaco
Järjestelmän kytkeminen, käyttöönotto ja koulutus: LVI-Urakoitsija

6. Takuu ja tuki

Juwaco on vastuussa energiakenttäjärjestelmän rakentamisesta ja toimivuudesta. Järjestelmä on käytännössä täysin huoltovapaa, mutta siinä on varmuuden vuoksi myös NEK-17 mukainen 5-vuoden materiaali- ja toimintatakuu.

  • Normienergiakaivolle myönnetään 5 vuoden materiaali- ja toimintatakuu
  • Takuu ei kata luonnonolosuhteiden muutosten, räjäytystöiden, tai muiden vastaavien tapahtumien aiheuttamia vikoja
  • Urakoitsija ei vastaa välillisistä vahingoista
  • Takuu ei koske normienergiakaivon mitoitusta

Talon sisäinen laitteisto on normaalisti huoltovapaa vuosikausien ajan. Joskus ongelmia saattaa kuitenkin tulla ja tällöin huollosta vastaa yleensä laitteet asentanut LVI-urakoitsija, tehdyn sopimuksen mukaan.

Ota yhteyttä
Aloitetaanko projekti?

Edustatko rivitaloyhtiötä tai LVI-yritystä? Maalämpökaivon poraaminen on sijoitus tulevaisuuteen. Se tarjoaa energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen lämmitysjärjestelmän, joka pienentää energiakustannuksia ja vähentää hiilijalanjälkeä. Ensimmäinen askel on ottaa meihin yhteyttä ja kertoa tarpeistanne. Saat meihin yhteyden puhelimitse, sähköpostitse tai oheisen lomakkeen kautta.

Ilari Soukka
ilari.soukka@juwaco.fi

Jussi Walkeajärvi
jussi@juwaco.fi

 

Haluatko hinta-arvion työstä?

Täytä lomake ja otamme sinuun yhteyttä pikimmiten.